sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Valtuustoaloite: Poikien ja miesten hyvinvoinnin turvaaminen ja osallisuuden edistäminen


Valtuustoaloitteeni 23.4.2018
Poikien ja miesten hyvinvoinnin turvaaminen ja osallisuuden edistäminen

Miesten syrjäytymisen estämisessä painopiste on oltava ehkäisevässä työssä ja varhaisessa puuttumisessa. Miten vaasalaisia poikia ja miehiä autetaan, osallistetaan ja heidän hyvinvointia tuetaan? Miten avun ja tuen tarve tunnistetaan varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, toisella asteella, nuorisotyössä, liikuntapalveluissa, kirjasto- ja kulttuuritoimessa sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa? Millaisiin toimenpiteisiin on ryhdytty ja millaisia kohdennettuja palveluita tullaan järjestämään poikien ja miesten hyvinvoinnin tukemiseksi? Mitä poikien ja miesten tilanteen kohentamiseksi Vaasassa voitaisiin tehdä vielä paremmin poikkihallinnollisesti?
Esitämme, että Vaasan kaupungissa nimetään vastuullinen taho, joka selvittää olemassa olevaa tilannetta ja ryhtyy asiassa kehittämistoimiin.


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koko väestölle tarjolla olevia palveluja ja toimia on täydennettävä tarjoamalla kohdennettuja toimenpiteitä tunnistetuille heikommassa asemassa oleville ryhmille. Positiivisia erityistoimia tulee kehittää myös poikien ja miesten erityistarpeiden huomioimisella ja kohdistettujen palveluiden rakentamisella, joka lopulta tukee tosiasiallisen tasa-arvon toteutumista eri sukupuolten välillä. Esimerkiksi Setlementtiliikkeessä on viimeisten vuosien aikana sukupuolisensitiivinen työote laajentunut tyttötyöstä myös poika- ja miestyöhön.

Tutkimusten mukaan pojat alisuoriutuvat peruskoulussa. Tyttöihin verrattuna poikien osaaminen on heikentynyt.  Viimeisimmät kansainväliset oppimistulosten arvioinnit 15-vuotiaille ja 4.-luokkalaisille  ovat osoittaneet, että samalla, kun matematiikan ja luonnontieteiden oppimistulokset ovat Suomessa laskeneet, tyttöjen ja poikien väliset osaamiserot ovat kasvaneet. Vuoden 2015 Pisa-tulosten mukaan Suomen tyttöjen osaaminen oli noin puoli vuotta poikia edellä.
Kasvatuspsykologian apulaisprofessori Niina Junttila on nostanut poikien syvän ja emotionaalisen yksinäisyyden yhdeksi huolestuttavaksi asiaksi. Suomen mielenterveysseuran mukaan joka viides lapsi tai nuori kärsii vakavasta yksinäisyydestä. Yksinäisyys alentaa itseluottamusta ja lisää riskiä mm. tunne-elämän ongelmiin. Lapsuudessa koettu pitkäaikainen yksinäisyys jatkuu usein myös nuoruudessa. Tämä on suuri syrjäytymisriski.
Syrjäytymisen on todettu olevan erityisesti nuorten miesten ongelma. Syrjäytyneistä 15–29-vuotiaista noin kaksi kolmasosaa on nuoria miehiä. On oletettavaa, että mitä pidemmän aikaa henkilö on syrjäytynyt, sitä pienemmäksi esimerkiksi koulutuksen suorittamisen todennäköisyys muuttuu. Syrjäytyneisyydessä on havaittavissa eroja sekä sukupuolten välillä että sukupuolten sisällä vieraskielisten ja kotimaisia kieliä äidinkielenään puhuvien välillä.
Valtiovarainministeriön teettämän selvityksen mukaan miesten työllisyysasteen lasku ja syrjäytymisen lisääntyminen on yksi merkittävä syy sille, miksi syntyvyys on laskenut Suomessa viime vuosina. Pienituloisten miesten osuus on kasvanut koko vuosituhannen ajan. Väestöliiton tutkimusprofessorin Anna Rotkirchin mukaan ongelma merkittävä. Tällä hetkellä 20–29-vuotiaista miehistä melkein 87 prosenttia on vailla lasta. (Talouselämä 8.4.2018.) 
Eriarvoistuminen on uhka miesten terveydelle. Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman miestyöryhmän mukaan miesten aseman parantaminen edellyttää sukupuolinäkökulman valtavirtaistamista sekä miesnäkökulmien nykyistä parempaa huomioon ottamista. Ammattilaisille on annettava opetusta miesten, isien ja poikien kohtaamiseen ja tukemiseen sekä miesten moninaisuuden ymmärtämiseen. (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.)


Emine Ehrström (vihr.)



Lähteitä ja lisätietoa aiheesta


Hukassa? – Keitä ovat syrjäytyneet nuoret? (2012) 
https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2012/02/Syrjaytyminen.pdf

Lasten ja nuorten yksinäisyys https://www.mielenterveysseura.fi/fi/kehitt%C3%A4mistoiminta/mielenterveysosaaminen/nuoren-mielen-ensiapu/lasten-ja-nuorten-yksin%C3%A4isyys

När vuxna mötar pojkar i skolan – insyn, inflytande och sociala relationer (2013) https://www.fskompetenscentret.fi/Site/Data/2067/Files/PUBL_FORSK_01_2013_Avhandling%20Lunabba4497.pdf

Pelastetaan pojat – vihreiden toimenpidepaketti. https://www.vihreat.fi/pelastetaan-pojat

Setlementtiliiton mies- ja poikatyö http://www.setlementti.fi/sukupuolisensitiivisyys/sukupuolisensitiivisyys3/poika-ja-miestyo/

Syntyvyys putoaa kuin kivi, tärkeänä syynä miesten syrjäytyminen (6.4.2018) https://www.talouselama.fi/uutiset/syntyvyys-putoaa-kuin-kivi-tarkeana-syyna-miesten-syrjaytyminen/da327e88-cbcf-3cbf-a972-0c852f87cdde

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Tasa-arvotiedon keskus
https://thl.fi/fi/web/sukupuolten-tasa-arvo/ajankohtaista

Tytöt ja pojat koulussa – Miten selättää poikien heikko suoriutuminen peruskoulussa?  (2018) http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/160787/36-2018-Tytot%20ja%20pojat%20koulussa.pdf